Het volledige verhaal van prof. ir. J.C. Dijxhoorn, op te halen bijna onderaan de pagina.
(De tekst hieronder is voornamelijk gebaseerd op de situatie zoals Dijxhoorn beschreef)
Tandem Compound Stoommachine (Jaffa)
Tandem Compound Stoommachine fabrikant Jaffa (Machinefabriek Louis Smulders & Co in Utrecht)
Deze machine heeft aan de achterkant een enkelwerkende hogedruk cilinder (middellijn 500 mm), en aan de voorkant een dubbelwerkende gelijkstroom lagedruk cilinder (825 mm). Zuigerslag is 1000 mm. Het vermogen is 500 PK bij 95 (tot max 115) omwentelingen per minuut.
Stoomcircuit
De verse stoom wordt eerst aan de achterzijde van de hogedrukcilinder toegelaten. Na expansie wordt de uitlaat schuif of eigenlijk de evenwichtsschuif geopend tussen de achterzijde en voorzijde van deze hogedrukcilinder. Deze voorzijde is feitelijk de receiver ruimte tussen de twee cilinders. Daaruit komt de stoom in de lagedruk cilinder, een dubbelwerkende gelijkstroom cilinder.
Stoomverdeling (Kleppenmechanisme)
De stoomverdeling: De machine is uitgerust met 4 bosschuiven, systeem Van den Kerchove (zie Afb.1). De beweging van deze bosschuiven komt overeen met die van een kleppenmachine.
- Bij de H.D. cilinder: 1 schuif voor inlaat en 1 schuif als evenwichtschuif.
- Bij de L.D. cilinder: 2 schuiven voor de inlaat aan beide kanten van de lagedruk cilinder.
Werking en Stoomfasen (Kleuren)
Het vliegwiel draait tegen de klok in, van daaruit kan men bepalen welke kleppen open staan. Van de verse stoom (hoogdrukgedeelte) staat de uitlaatklep open ook wel de evenwichtsschuif genoemd (onder de vloer) en van het lagedrukgedeelte staat de rechter klep uiteraard open om stoom in te laten.
De kleuren geven aan het verloop van de temperatuur:
- Rood is verse stoom,
- roze eerste keer geƫxpandeerde stoom,
- blauwpaars het verder verloop van de stoom naar receiver(ontvanger), vervolgens gaat de stoom in de richting lagendruk cilinder.
Daar expandeert het tot een nog lagere druk om vervolgens de lage druk cilinder in het midden te verlaten (geel).
De lagendruk zuiger regelt het moment van uitlaat, deze werking berust op de gelijkstroomstoommachine principe, zie gelijkstroomstoommachine
Aangedreven Hulppompen
Tandem Compound Stoommachine waarvan er twee zijn. op de tekening hier onder is zo machine te zien.
Deze drijft een zestal hulppompen aan:
- Een centrifugaalpomp om koelwater door de pijpen van de condensor te persen.
- Een dubbelwerkende luchtpomp, deze wordt direct door het kruishoofd gedreven, en dient voor in de condensor om daar een hoog vacuĆ¼m te verkrijgen.
- Een warmwaterpompje om het water uit de warmwaterbakken naar het hoger gelegen ketelhuis te pompen. Daar passeert dit water een filter systeem om de olie en vetten te verwijderen voor het weer naar de ketel gaat.
- Een koud waterpompje om de pakkingbussen van de assen van de grote centrifugaalpompen steeds van een water slot te voorzien, om te voorkomen dat er lucht wordt meegezogen.
- Een voedingspompje voor de verdampers welke suppletie water voor de ketel moet leveren.
- Een persoliepomp is er voor om de “Leislof, het Kruishoofd en de krukpen” te smeren onder druk en exclusief de stoomcilinder.
De stoomcilinders worden door een apart druksysteem gesmeerd wat op de excentriek as van de machine is gemonteerd. Daar is ook andere olie voor nodig.