Bij waterpijpketels bevindt zich het water in de pijpen, en de hete gassen stromen daaromheen. Bij de vlammenpijpketels gaan de hete gassen door de pijpen en bevindt het water zich daaromheen.

Waterpijpketels zijn ketels waarbij het ketelwater door de waterpijpen stroomt, en de hitte van het vuur om en tussen de waterpijpen heen circuleert.

Waterpijp ketels geschiedenis

De Foster Wheeler ketel

In de Nederlandse schepen die van Foster Wheeler ketels zijn voorzien, heeft men twee naast en tegen elkaar geplaatst, met de trommels langsscheeps, zodat zij elkaars spiegelbeeld zijn. Zij zijn niet in een afzonderlijke ruimte opgesteld. Het stookfront met de appendages, de oliebranders en de regelapparaten bevindt zich in de machinekamer.

Een aantal foto’s van hogedrukwaterpijpketel voor de 25-jarige keuring bij de Bergh en Jurgens Rotterdam zo rond 1985. Ketelinstallaties worden gestookt met aardgas. Stoom werd hoofdzakelijk gebruikt voor de raffinaderij (plantaardige oliën geschikt maken voor margarineproductie). (Foto’s zijn afkomstig van Peter Kroos.)

Branderfront met 4 branders

Voor het schoonmaken zijn gespecialiseerde bedrijven, idem voor asbestverwijdering.

Zo ook voor het repareren van de ketel zelf. Stoomwezen voert in samenhang met de RTD een aantal diktemetingen uit en inspecteert de gehele ketel. Aan de hand van de bevindingen worden reparaties uitgevoerd. Hierna wordt de ketel weer opgebouwd, geïsoleerd en beproefd.

 

Bron: platen en beschrijving zijn uit verschillende boeken:

  • Het stoombedrijf door Nanno A. Imelman.
  • Het Scheepstoomwerktuig, door A.D.F.W. Lichtenbelt.
  • Zuigerstoomwerktuigen door J.P.P. Morré W. Morée.
  • De Gids voor Machinisten N.C.H. Verdam, E.F. Scholl.