01-2007 Persbericht. Bron: de Stentor

Nieuw leven voor oude machines

door GERT VAN DIJK
 

ZWOLLE - Het Zwolse Machinemuseum is zeven jaar dakloos geweest. Maar er komt nu een einde aan dat zwervende bestaan. De waardevolle collectie van in totaal 75 motoren, werktuigen en machines wordt ondergebracht in twee bedrijfshallen naast de voormalige vestiging van Vervoerscentrum aan de Boerendanserdijk. ‘Een prima plek’, vindt woordvoerder Jaep van Dijk.

Van Dijk durft niet de exacte datum prijs te geven waarop de deuren van het Machinemuseum worden geopend voor het publiek. ‘Dat zal vermoedelijk ergens in het jaar 2008 zijn. We gaan straks voorzichtig beginnen met het overbrengen van de collectie naar de Boerendanserdijk. Daar zullen we nog wel een tijdje zoet mee zijn, want de machines zijn gestald op vijf verschillende locaties in de stad. Al in 2007 moeten we een open huis kunnen houden en is het misschien ook al mogelijk om incidenteel wat groepen te ontvangen. In 2008 moeten we er klaar voor zijn.’

Het Machinemuseum heeft na het vertrek uit de bedrijfshal aan het Hogeland sinds 1999 een slapend bestaan geleid. Er gloorde even hoop toen de Oude Ambachtsschool aan de Hortensiastraat als nieuw onderkomen in beeld kwam. ‘Maar dat werd uiteindelijk een gebed zonder einde. We hebben voor die lokatie zoveel plannen bedacht en uitgewerkt. Elke keer stootten we weer ons hoofd. Dat was om moedeloos van te worden.’

Al die besluiteloosheid leidde er toe dat het aantal vrijwilligers binnen de Stichting Machinemuseum steeds verder afkalfde. ‘Er zijn nu nog tien vrijwilligers over. Wij zijn de laatste der Mohikanen’, weet Piet Eggengoor (67), voorzitter van de vrijwilligersorganisatie van het museum. ‘Maar er zitten nog wel vijftien vrijwilligers in de ijskast. Daar kunnen we waarschijnlijk wel weer een beroep op doen als ze weten dat het nu wel ernst is met het nieuwe onderkomen van het museum.’

Jaep van Dijk en Piet Eggengoor zien het aan de Boerendanserdijk al helemaal voor zich. ‘Straks blinkt het koper van de machines je tegemoet en trillen de muren van het geluid van de motoren. Het Machinemuseum moet je horen ťn ruiken’, zegt Eggengoor met een verlekkerd gezicht.

Maar er moet nog heel wat werk verzet worden, voordat het zover is. De twee oude bedrijfshallen moeten nog grondig onder handen worden genomen en opnieuw worden ingedeeld. Toch hoeft het allemaal niet perfect te worden, vindt Jaep van Dijk. ‘Er komen geen schilderijen aan de muren te hangen. Je mag in die twee hallen best de leidingen zien lopen. Die hoeven niet naadloos weggewerkt te worden. Dat past juist prima bij de sfeer van het Machinemuseum. Als je hier je ogen dicht doet, dan moet je voor je geestesoog allemaal mannen in blauwe overalls zien rondlopen. DŠn heb je de juiste sfeer te pakken en die willen we ook heel graag creŽren.’

De collectie van het Machinemuseum is uniek, durft Piet Eggengoor wel te beweren. ‘Je praat over een uniek stukje cultureel erfgoed. In geen enkel museum in Nederland kun je de ontwikkeling van de dieselmotor zo goed van dichtbij bekijken. Daar zijn we trots op. Het zou een ramp zijn geweest als alle machines na verloop van tijd op de schroothoop beland zouden zijn. Bij de gedachte alleen al schieten mij de tranen in de ogen. Maar daar is nu gelukkig geen sprake meer van.’

Bron: De Stentor

Persbericht 11-01-2007 Bron: Stentor

Gedwongen bedrust museum voorbij. (film daarvan)

ZWOLLE - Langzaam maar zeker ontwaakt het Machinemuseum uit zijn winterslaap.
Of, zoals voorzitter Tiem van Dalfsen het gisteren zei: ‘Onze gedwongen bedrust is bijna voorbij.’.
Het nieuwe onderkomen aan de Boerendanserdijk, waarvan de opening gepland staat voor 2008, moet een ‘actief en dynamisch centrum worden’, aldus Van Dalfsen gisteren bij de ondertekening van de bruikleen- overeenkomst tussen Stork en het museum.
Alle partijen noemden de bruikleen van twee dieselmotoren een ‘win-winsituatie’.
Peter Lips, directeur van Stork, kan de dieselkolossen gebruiken om zijn jong, goed opgeleide personeel de ambachtelijke kneepjes van het vak te leren.
‘Dat is de generatie die alles weet van een computergestuurde motor, maar het echte ambacht eigenlijk niet kent.’
Het Machinemuseum op zijn beurt had zonder Stork de dieselmotoren niet naar Zwolle kunnen halen. (zie foto's onder dit stukje)
‘Als het publiek nog niet naar het museum kan komen, moet je het museum bij de mensen brengen’, vindt Jaep van Dijk van het Machinemuseum.
‘Hier dienen de motoren nu een beter doel dan bij ons.’
 Met lege handen staat het museum trouwens bepaald niet.
‘Het kleine broertje’ van de dieselmotoren is door medewerkers van Stork al helemaal gereviseerd. ‘Die komt bij ons te staan’, weet Van Dijk.
‘En wie weet de andere twee ooit ook nog wel.
Wie zal zeggen hoe de dingen gaan.’
Persberichten en TV opnamen 2007/2008
 

klik op de kleine foto's voor groot

 

1-5-2007 17:27:08 Bron RTV Oost

Machinemuseum krijgt eigen plek

Na 7 jaar rondzwerven tussen schuren en kelders heeft het machinemuseum Zwolle weer een eigen plek.

In een oude fabriek aan de Boerendanserdijk wordt gewerkt aan de inrichting van een levendig museum, waar je straks de industriŽle historie kunt zien, horen, ruiken en voelen

Film, opnamen door RTV Oost in het machinemuseum, klik op de link

 

http://www.tvoost.nl/media/?video=125608&news=73113

of op  mms://media.rtvoost.nl/media/125608.asf

 
film van RTV Oost

http://media.rtvoost.nl/media/121134.asf  FILM

Stork Motoren in Zwolle heeft een beroep gedaan op het plaatselijke machinemuseum om meer te weten te komen over een dieselmotor uit de jaren '50.

of ga naar

(film daarvan) op RTV Oost website

Bron: volledig over genomen van de www.destentor.nl

Machinemuseum zet eerste stap

door Jauke Hamstra ZWOLLE. donderdag 22 mei 2008 | 03:26

De expositiehal van het Zwolse Machinemuseum aan de Boerendanserdijk ziet er nog stoffig en rommelig uit.

Maar woensdagmiddag zette het museum een belangrijke stap voorwaarts in haar ontwikkeling. Cultuurwethouder Kenkhuis draaide met een grote moersleutel de eerste moer vast van één van de grootste en belangrijkste motoren van het museum; een 21 ton zware dieselmotor uit 1911.

Kenkhuis: "Deze machine heeft een stevig fundament nodig. Ik fundeer vandaag echter niet alleen de motor, maar ook de doorstart van het museum."

Projectmanager van het Machinemuseum, Jaep van Dijk, over de dieselmotor: "Veel mensen zien deze motor als een groot blok ijzer en dat is jammer. Dit ding vertelt ons veel over de geschiedenis en het wordt pas echt interessant als het in werking is. Maar eigenlijk vind ik het verhaal erachter nog leuker dan het object zelf."

De dieselmotor is zowel technisch als historisch gezien een zeldzaam object. De motor is in 1911 gebouwd in een DEUTZ-fabriek in Keulen en werd in die tijd gebruikt om via de riemen diverse machines in een fabriek aan te drijven. De laatste periode van zijn bestaan dreef de motor een omvangrijke textielfabriek aan in Veenendaal, waar onder andere Staphorster klederdracht werd gemaakt. Via een lange omweg kwam de motor uiteindelijk in de Zwolse collectie industrieel erfgoed terecht.

Van Dijk: "Om dit soort motoren te maken was veel ijzer nodig. Omdat in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werd ijzer schaars en de productie stopgezet. Er zijn dus maar weinig van deze motoren gemaakt en bewaard gebleven."

Van Dijk is trots op het pronkstuk, maar is minstens zo blij met de locatie van het museum aan de Boerendanserdijk. Ik wist eerst niet goed wat ik met de hal aanmoest. Het had geen toiletten en dergelijke. Maar deze ruimte heeft veel volume en omdat wij industriele objecten tonen, past het eigenlijk prima in een industriŽle omgeving." De projectmanager hoopt dat het museum dit najaar haar deuren kan openen.
 

http://www.destentor.nl

bron: www.weblogzwolle.nl 

Eerste motor voor Machine Museum Zwolle woensdag 21 mei 2008 Zwolle - Woensdagmiddag is door wethouder Kenkhuis de eerste motor van het Machine Museum aan de Boerendanserdijk in Zwolle bevestigd. kijk op, link naar de weblog Zwolle

 
ook op de Weblog Zwolle met een aantal foto's erbij
nu dat alles is verhuist naar Dronten kan er beter worden gezocht onder,

Omroep Flevoland, bijvoorbeeld: http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/110936/dronten-mec-wil-deze-zomer-deuren-openen