machinemuseum

  Deze website wordt u aangeboden door Stichting Machinemuseum Zwolle

Klassieke motorfietsen bezoeken het museum.

Zaterdag 9 mei bezochten ongeveer 200 berijders van historische motor- en bromfietsen het museum. Op die dag organiseerde de Auto Motor Bromfiets Club Staphorst (zie www.ambc-staphorst.nl ) een toertocht door de regio voor veteraan motorfietsen (gemaakt tot 1941), in samenwerking met de landelijke Veteraan Motorenclub (zie www.vmcmotor.nl ). De deelnemers startten in Staphorst. Na de veteranen startte daar vervolgens de toertocht voor historische bromfietsen. Het Machinemuseum Zwolle was een controlepunt tijdens deze toertocht, maar waar de deelnemers tevens verplicht een uur pauze hadden, die kon worden gebruikt voor de koffie met broodje hamburger en een bezoek aan het museum. Daar waren nog meer motorrijders want tegelijkertijd was ook gearriveerd de klassieke motor groep uit Balkbrug en omgeving.

Door het mooie weer trokken de tochten veel deelnemers; ongeveer kleine 200, veelal prachtige gerestaureerde oude motorfietsen en bromfietsen konden op het plein voor het museum worden bewonderd: klassiekers als Harley Davidson, Norton, BSA, Enfield, BMW en Indian. De oudste was van 1900! Maar ook de vaak prachtig gerestaureerde historische bromfietsen uit de 50, 60 en 70-er jaren trokken de nostalgische aandacht: Kreidler, Zundapp, NSU, Honda, Puch en Tomos.

Hoewel het museum nog aan het inrichten is en daarom nog niet open is voor het publiek, hebben we in overleg deze dag toch de deuren van het museum open gezet voor de toertochtrijders. Zo kon een deel van de collectie van het museum worden bekeken, sommige machines draaiden en gaven de vrijwilligers toelichting.

Maar was er ook een speciale stand met stoommachines, aangevuld met stoommodellen uit de eigen collectie. En als speciale gast was aanwezig Johan van Zanten uit Utrecht, één van de beste Nederlandse modelbouwers van historische verbrandingsmotoren. Doordat Van Zanten ook de allereerste dieselmotoren heeft nagebouwd, o.a. die van Diesel uit 1882, werd door zijn presentatie de verhaallijn in het museum verder uitgediept en toegankelijker.

Om 14.30 uur waren de meeste motoren en bromfietsen weer vertrokken, behalve een eenzame Harley rijder die door pech met vertraging bij het museum was gearriveerd en toch zijn verplichte stop van een uur moest volmaken. Uiteindelijk heeft iedereen de tocht veilig afgerond.

Het museum en de organisatoren en deelnemers van de toertocht kijken met plezier terug op deze dag en hebben afgesproken in de toekomst verder te gaan samenwerken.

De foto’s geven een kleurrijke impressie van het technisch erfgoed op deze dag: zowel binnen als buiten het museum.

Binnen  was er veel belangstelling  voor de draaiende motor modellen van Johan van Zanten, naar meer foto's van deze modellen
buiten voor het museum gebouw
na een uur rusten gingen de motorrijders weer verder
foto's bezoek motor club 
 

OP DEZE FOTO' S

kan je met je muis klikken voor een grote foto